georgiou_andr

Στο πλευρό του πρώην υπαλλήλου του το ΔΝΤ

Τον πρώην υπάλληλό του και πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Αν. Γεωργίου έσπευσε χθες να υπερασπιστεί το ΔΝΤ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου κ. Ράις μιλώντας στους δημοσιογράφους παραδέχτηκε ότι ο κ. Γεωργίου είχε διατελέσει κατά το παρελθόν υπάλληλος του Ταμείου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν όταν διορίστηκε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ εξακολουθούσε να μισθοδοτείται από το Ταμείο.

Παρότι τόνισε ότι το ΔΝΤ δεν σχολιάζει ποτέ υποθέσεις που έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, εν προκειμένω για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και τον κ. Γεωργίου ο κ. Ράις έκανε όπως φαίνεται μία… εξαίρεση.

Διευκρίνισε ότι το Ταμείο συντάσσεται με τη θέση της Κομισιόν, επιχειρώντας ταυτοχρόνως να τραβήξει το αυτί της Αθήνας.

«Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες της Κομισιόν σε σχέση με τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων που θέτουν εν αμφιβόλω την αξιοπιστία των στοιχείων για το έλλειμμα» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «από το 2010 έχει γίνει σοβαρή πρόοδος για να βελτιωθεί η εγκυρότητα των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας με τη βοήθεια του ΔΝΤ».

Ταυτοχρόνως έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση να μη δώσει συνέχεια στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ λέγοντας ότι «αυτή η πρόοδος πρέπει να συνεχιστεί».

Δεν αποκλείεται η κ. Βελκουλέσκου κατά την άφιξή της στην Αθήνα να θέσει το ζήτημα κατά τις συζητήσεις της με τις ελληνικές αρχές. Η πιθανότητα να ζητηθούν από τα κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα δηλώσεις «μετάνοιας» και υπέρ της δουλειάς που θεωρεί το ΔΝΤ και η Κομισιόν ότι έχει προσφέρει ο κ. Γεωργίου ως επικεφαλής στην ΕΛΣΤΑΤ είναι μεγάλη.

Πιέσεις

Η χθεσινή δήλωση αναγνώρισης των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ από τον κ. Χουλιαράκη ίσως πρέπει να θεωρείται ενδεικτική των σχετικών πιέσεων που ασκούνται στην Αθήνα από Βρυξέλλες και ΔΝΤ. Το ενδεχόμενο οι δανειστές να ζητήσουν από την κυβέρνηση να αποφορτίσει πολιτικά την υπόθεση Γεωργίου και ΕΛΣΤΑΤ ως προϋπόθεση για την ομαλή πορεία των διαπραγματεύσεων είναι ορατό, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.».

Κατά τα άλλα, χθες, ο κ. Ράις εκ μέρους του ΔΝΤ παραδέχτηκε για ακόμα μία φορά ότι έγιναν λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα.

Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση του ανεξάρτητου γραφείου αξιολόγησης για το πρώτο ελληνικό μνημόνιο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου εμμέσως πλην σαφώς είπε ότι όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και ότι πλέον το Ταμείο διορθώνει τα λάθη του ενώ εφαρμόζεται το πρόγραμμα.

Εφερε ως σχετικό παράδειγμα τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, υπενθυμίζοντας έτσι ακόμα μία ομολογία αποτυχίας του Ταμείου όταν το 2012, σε ανάλογη έκθεσή του, είχε παραδεχτεί ότι υποεκτιμήθηκε ο υφεσιακός αντίκτυπος των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον πάντως τώρα στρέφεται στην ετήσια σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον στις αρχές Οκτωβρίου.

Εκεί το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους θα βρίσκεται στην ατζέντα των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων Ταμείου και Ευρωπαίων, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές και να υπάρξει ένας συμβιβασμός που θα επιτρέψει στο Ταμείο να βάλει την υπογραφή του στο νέο ελληνικό πρόγραμμα. Κάτι που αποτελεί κοινή επιθυμία όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ.

Πηγή: efsyn.gr

Leave a Reply