keri_mogkerini

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία

Σφόδρα ανήσυχες είναι οι ΗΠΑ για την κατάλυση των δημοκρατικών αξιών στην Τουρκία ως απόρροια των ρεβανσιστικών διαθέσεων που επιδεικνύει ο Ερντογάν απέναντι στους πραξικοπηματίες.

Σε συνέχεια των φρικτών εικόνων που μεταδίδουν τα διεθνή δίκτυα για την αποτροπιαστική ως επί το πλείστον μεταχείριση της οποίας τυγχάνουν οι συλληφθέντες που μετείχαν στο πραξικόπημα, η Αμερική απευθύνει αλλεπάλληλες εκκλήσεις προς την Τουρκία να σεβαστεί τις δημοκρατικές διαδικασίες, στον απόηχο του ενδεχομένου επαναφοράς της θανατικής ποινής που άφησε ανοιχτό ο Τούρκος ηγέτης.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ από τις Βρυξέλλες έστειλε ένα ακόμη αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, συνδέοντας την ιδιότητά της ως μέλους του ΝΑΤΟ με την ανάγκη τήρησης των δημοκρατικών διαδικασιών.

Αν και αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα λίγη ώρα μετά έσπευδαν να διευκρινίσουν ότι οι ΗΠΑ δεν θέτουν εν αμφιβόλω την παραμονή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, ωστόσο από τον τόνο της παρέμβασης Κέρι είναι προφανές ότι για τις ΗΠΑ η ιδιότητα μέλους του ΝΑΤΟ δεν συμβαδίζει με πρακτικές που είναι έξω από το δημοκρατικό πλαίσιο.

«To NATO εξετάζει εξονυχιστικά τα τεκταινόμενα στην Τουρκία, ώστε η οργανισμός να είναι σίγουρος πως η χώρα πληροί την προϋπόθεση ότι κάθε μέλος του σέβεται τους όρους της δημοκρατικής διακυβέρνησης». Προσέθεσε μάλιστα με νόημα ότι «για το ΝΑΤΟ είναι προϋπόθεση της συμμετοχής σε αυτό ο σεβασμός στη Δημοκρατία».

Ενώ ο Τζον Κέρι έκανε αυτές τις αυστηρές προειδοποιήσεις προς την Τουρκία, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έλεγε στους δημοσιογράφους ότι «είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι η παραμονή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ είναι σε κίνδυνο», χωρίς ωστόσο με έμμεσο τρόπο να αποκλείει την πιθανότητα να προκύψει μια τέτοια εξέλιξη.

Η μεγάλη ανησυχία των Αμερικανών σε σχέση με την Τουρκία δεν αφορά μόνο τον σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών από την κυβέρνηση Ερντογάν, αλλά και μια σειρά άλλων ζητημάτων που σχετίζονται με τον ρόλο τον οποίο διαδραματίζει η χώρα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι στον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζουν τον φόβο ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία είναι πιθανό να προκαλέσουν νέο κύμα προσφύγων από τη χώρα που θέλουν να γλιτώσουν τις προσαγωγές, ενώ, όπως σημειώνουν, υπάρχει κίνδυνος να τεθεί σε κίνδυνο ακόμη και η υλοποίηση της πρόσφατης συμφωνίας για την επαναπροώθηση στην Τουρκία των Σύρων προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα.

Αποδείξεις πρώτα

Σε ό,τι αφορά τον Γκιουλέν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λέει ότι η Τουρκία, αν και ζητάει δημόσια την έκδοσή του στη χώρα, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έχει καταθέσει επίσημα σχετικό αίτημα προς τις αμερικανικές αρχές.

Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι προτίθενται να εξετάσουν ένα τέτοιο αίτημα, αλλά πρέπει να ακολουθηθεί η νομική διαδικασία που προβλέπεται στην Αμερική, την ώρα που το αμερικανικό ΥΠΕΞ ζητάει χωρίς περιστροφές από την Τουρκία να καταθέσει αποδείξεις και όχι γενικόλογους ισχυρισμούς περί της εμπλοκής του Γκιουλέν στο πραξικόπημα.

Το κακό κλίμα στις ήδη τεταμένες αμερικανοτουρκικές σχέσεις επιδεινώθηκε από τους υπαινιγμούς της τουρκικής πλευράς ότι πίσω από την επιχείρηση του πραξικοπήματος κρύβονται οι ΗΠΑ.

Μετά τον Κέρι, που είχε χαρακτηρίσει ανευθυνότητα της Τουρκίας τέτοιου είδους δηλώσεις, τη σκυτάλη πήρε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα, ο οποίος είπε ότι οι ισχυρισμοί περί ανάμειξης της Ουάσινγκτον στο πραξικόπημα είναι εντελώς αναληθείς.

Κι αυτό την ώρα που χθες εφτά Τούρκοι εισαγγελείς εισέβαλαν στην τουρκική αεροπορική βάση που τελεί υπό αμερικανικό έλεγχο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αναζητώντας ενδείξεις εμπλοκής προσώπων στο πραξικόπημα.

Πηγή: efsyn.gr

Leave a Reply