thanos

In the Daedalus of Memoranda: Talking about the crisis without the aid of figures (NEWS 247-2014)

NEWS 247 is at the presentation of the new book by Thanos Dimadis. A recap from the interviews of the protagonists of the crisis and the status quo today (Vid + Pics)

Τo NEWS 247 στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θάνου Δημάδη. Από τις μαρτυρίες στο “διπλανό κάθισμα” του αεροπλάνου, στις συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών της κρίσης και τελικά στο σήμερα (Vid+Pics)

Μίκα Κοντορούση

Μνημόνια χωρίς αριθμούς. Κρίση χωρίς νούμερα. Εικόνες από αστέγους δίπλα στα κέντρα λήψης ευρωπαϊκών αποφάσεων. Άνθρωποι που δεν έχουν τα προς το ζην, αλλά ενημερώνονται για την ελληνική κρίση από εφημερίδες που αφήνουν οι περαστικοί και μία μαρτυρία Αργεντίνας στην πτήση προς Ουάσινγκτον. «Απ’ όπου πέρασε το ΔΝΤ, οι λαοί περνούν όλο και χειρότερα». Μιλάμε για μία κατεξοχήν ανθρωπιστική κρίση ή όχι; Η ληστεία τράπεζας είναι μικρότερο έγκλημα από την ίδρυσή της; Ποιοι οι πρωταγωνιστές του οικονομικού αδιεξόδου που δίχασε την Ευρώπη; Και τελικά, ποιος ο πραγματικός ρόλος του αμερικανικού μηχανισμού στήριξης;

Στο βιβλίο «Στον Δαίδαλο των Μνημονίων» ο δημοσιογράφος και διευθυντής πολιτικού ρεπορτάζ στην τηλεόραση του Alpha, Θάνος Δημάδης, αποτυπώνει σε χαρτί τις εμπειρίες μιας μακρόχρονης δημοσιογραφικής καριέρας, εξηγεί το πώς φτάσαμε στον σημερινό «οικονομικό βάλτο» και αναλύει βασικές έννοιες της κρίσης. Το νέο βιβλίο του παρουσιάστηκε την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου, στην Αίγλη Ζαππείου, παρουσία προσωπικοτήτων του δημοσιογραφικού, καλλιτεχνικού και πολιτικού χώρου. Για το βιβλίο μίλησαν οι Μαριέττα Γιαννάκου (πρώην επικεφαλής ευρωβουλευτών ΝΔ), o Λάκης Λαζόπουλος (ηθοποιός) και Κωνσταντίνος Τζαμιώτης (συγγραφέας), παρουσία Άρη Σπηλιωτόπουλου, Νικήτα Κακλαμάνη και Δημήτρη Κοντομηνά.

dyo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε 300 σελίδες και συνδυάζοντας άριστα την ανάλυση με προσωπικά αφηγηματικά στοιχεία, ο Θάνος Δημάδης ανασυνθέτει τα διάσπαρτα κομμάτια του παζλ των όσων ζήσαμε, βοηθώντας μας να ερμηνεύσουμε γεγονότα και να δούμε τι κρύβεται πίσω από τις γραμμές της ιστορίας μας.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «8» και έρχεται σε συνέχεια του ντοκιμαντέρ που παρουσίασε τον Απρίλιο του 2013 στον Alpha με συνεντεύξεις πρωταγωνιστών από το εξωτερικό.

thanos tria

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Αποτελεί μια πολιτικοδημοσιογραφική ερμηνεία, το αποτέλεσμα μία δουλειάς δυόμιση ετών που ξεκίνησε από τις ανταποκρίσεις σε Αμερική και μετά σε Βρυξέλλες. Είναι μία ειλικρινής καταγραφή – δεν θα χρησιμοποιήσω τη λέξη αντικειμενική, γιατί κάθε καταγραφή έχει μία υποκειμενική χροιά – που δίνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να ξαναβάλει στη σειρά, όλα όσα έγιναν τα τελευταία 4 χρόνια στη χώρα μας και την Ευρώπη. Τον βοηθά να ερμηνεύει οικονομικές καταστάσεις και συμπεριφορές πρωταγωνιστών της κρίσης», αναφέρει ο Θάνος Δημάδης αποκλειστικά στο NEWS 247.

«Θεωρώ όμως ότι αυτό το βιβλίο έχει και ένα ρίσκο. Και ιδίως σε μία συγκυρία που πάρα πολλοί δημοσιογράφοι έχουν την ανάγκη να απολογούνται. Εγώ δεν αισθάνθηκα ποτέ έτσι και θέλω να πω αυτά που πιστεύω, αλλά και να πάρω δημόσια θέση. Και θεωρώ ότι η απόπειρά μου και η πρωτοβουλία μου αυτή, θα αναγνωριστεί, ασχέτως με το αν υπάρχει αντίλογος και διαφωνίες. Αυτό είναι άλλωστε και το ζητούμενο. Αυτό θέλουμε και αυτό είναι το υγιές», συνεχίζει λίγο πριν την επίσημη έναρξη της εκδήλωσης στην Αίγλη Ζαππείου.

Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Μάρτιν Σουλτς, Χέρμαν Βαν Ρομπέι και Νόαμ Τσόμσκι είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που έβαλαν την σφραγίδα τους στο βιογραφικό του Έλληνα δημοσιογράφου και «παρελαύνουν» με μαρτυρίες, αντιπαραθέσεις, περιγραφές και αναλύσεις στις 300 σελίδες του νέου «εγχειριδίου» για την κρίση και το μέλλον μας.

Παραθέτουμε απόσπασμα του βιβλίου: «Οι ανέξοδες υποσχέσεις για το «success story» που θέλουν να μας πείσουν ότι έχει ήδη αρχίσει να γράφεται στις σελίδες της ιστορίας μας, καθώς και οι ακάλυπτες επιταγές μιας επίπλαστης αισιοδοξίας για το αύριο από ανθρώπους που έχουν διασφαλίσει το δικό τους αύριο και δεν θα είναι στις σημερινές θέσεις και αξιώματά τους για να ζήσουν το αύριο των πολλών μαζί με εμάς, είναι χρήσιμες για τη χειραγώγηση ενός λαού που βαδίζει χωρίς πυξίδα. Δεν αλλάζουν όμως στο παραμικρό, το βίαιο πρόσωπο της καθημερινότητάς μας, που τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια τεμαχίζεται σε δόσεις, πνίγεται σε πλαστές ελπίδες, δηλητηριάζεται από απειλές και εκβιαστικά διλήμματα, καθυποτάσσεται από τα δεσμά του φόβου και της μοιρολατρίας».

Θα είμαστε αλήθεια αύριο όλοι εκεί να δούμε το μέλλον που επιφύλαξαν για εμάς, χωρίς εμάς; Η συνέχεια… στον «Δαίδαλο των Μνημονίων».

Leave a Reply